Hypotheken

Voor veel mensen de grootste uitgave die ze ooit doen, het kopen van een woning. Het is, zeker in de huidige tijd, niet waarschijnlijk dat je de woning zelf ‘even aftikt’. Hypotheken zijn dan ook nodig. En gelukkig zijn er voldoende aanbieders van hypotheken. In ons kleine landje zijn er al meer dan 50 hypotheekaanbieders. Keuze genoeg, maar hoe zorg je er nu voor dat je de juiste keuze maakt? En waar moet je op letten als je een hypotheek gaat afsluiten? Hypotheekrentes vergelijken is eenvoudig, is het voldoende om alleen hypotheekrentes te vergelijken? Of moet je op nog veel meer dingen letten?

Waar let je nog meer op bij hypotheken?

Naast de hypotheekrente zijn er nog meer zaken waar je op kunt letten bij de hypotheek. Hypotheken zijn complexe producten. Naast de hypotheekrente kan je nog op een aantal zaken letten. Denk hierbij vooral aan de verhouding tussen het aflossingsvrije gedeelte en het lineare of annuïtaire gedeelte. En voor welk bedrag wil je een levensverzekering afsluiten? Allemaal vragen waar goed over nagedacht moet worden.
Belangrijk onderdeel is dan natuurlijk wat je in totaal wilt en kunt betalen voor je hypotheek. Hypotheken kosten altijd geld, maar hoeveel kan en wil je missen aan je hypotheek?
Daarnaast zijn er veel fiscale regels waar je aan moet voldoen om te kunnen blijven genieten van de hypotheekrente aftrek.
Om te zorgen dat je de juiste keuzes maakt is het belangrijk om ervoor te zorgen om gedegen advies in te winnen. Advies dat je kunt inwinnen bij een erkende hypotheekadviseur.
hypotheken

Hypotheken vergelijken

Als je er eenmaal uit bent hoe je de hypotheek wilt gaan inrichten, welke hypotheekdelen je wenst, wordt het vergelijken eenvoudiger. Je kunt dan eenvoudig de hypotheekrentes met elkaar gaan vergelijken. Des te lager de hypotheekrente, des te lager je bruto maandtermijn. En dat levert je dus uiteindelijk het laagste maandtermijn op. Ook hierbij raden we je overigens aan om gebruik te maken van hypotheekadvies. Goed advies kan je namelijk veel geld besparen.

En na het afsluiten van je hypotheek

Bij de meeste hypotheekadviseurs blijft het oorverdovend stil nadat een hypotheek is afgesloten. Van de ene kant logisch, wat veranderd er immers nog? Van de andere kant veranderd er veelal juist nog heel veel. Ben je starter? Dan heb je de woning misschien wel alleen gekocht en ga je na verloop van tijd samenwonen en wellicht komen er ook nog kinderen. Er veranderd dan veel in je (financiële) huishouding.
Hierbij kan het zijn dat je financieel voordeel kunt behalen, een goede financieel adviseur zal dan ook regelmatig contact met je willen onderhouden om ervoor te zorgen dat je de beste hypotheek voor jouw situatie blijft houden. Net als veel zaken heeft ook een hypotheek nu eenmaal onderhoud nodig.