Lenen met overwerk is vanaf 1 april 2021 (geen grap) een stukje eenvoudiger geworden. Banken nemen vanaf deze datum meer mee van het overwerk dan ze ooit hebben gedaan in het verleden. Dit kan dus betekenen dat de door jouw aangevraagde leningeerder dit jaar is afgewezen, terwijl hij nu kan worden goedgekeurd. Wat het vershil is leggen we je graag even kort uit. Je kunt dan eenvoudig nagaan of lenen met overwerk nu ook voor jouw mogelijk is.

Wanneer spreken we van lenen met overwerk?

Er is sprake van lenen met overwerk als een deel van het inkomen uit overwerk nodig is om het krediet betaalbaar te krijgen volgens de huidige VFN normen. Of dit nodig is hangt af van je inkomen/lasten verhouding. Als je een lening aanvraagd kan je financieel adviseur je hier meer duidelijkheid over verschaffen.

Wanneer wordt overwerk meegenomen als inkomen?

Als je veel overwerk hebt wil je weten wanneer het wordt meegenomen. Er zijn hiervoor 2 manieren.

  • De bank neemt het overwerk mee op basis van de laatste 11 loonstroken
  • Of het inkomen uit overwerk wordt meegenomen omdat er een ingevulde werkgeversverklaring is

Nog even een korte uitleg.
Laten we beginnen met de eerste optie. De bank beoordeeld de loonstroken en kijkt naar de loonstrook met het laagste bedrag aan overwerk. Als dit bijvoorbeeld door een vakantie is gekomen zal de bank overigens eerder uitgaan van het gemiddelde aan overwerk.
Bij optie 2 is het eenvoudiger. De bank rekent dan met het opgegeven extra inkomen uit overwerk. Dit wordt door 12 gedeeld en bij het basis maandsalaris opgeteld. Hierdoor kan de leencapaciteit behoorlijk verhoogd worden.

Hoe was het dan voor 1 april 2021?

Voor 1 april 2021 was het zo dat bijvoorbeeld bij internationaal chauffeurs slechts 8 uur per week aan overwerk werd meegenomen. Dit terwijl er natuurlijk veel meer uren extra gewerkt worden. Bij andere beroepen werd er nagenoeg niets meegenomen bij de berekening voor het geld lenen. Een groot verschil.