Doorlopend Krediet


Een doorlopend krediet is nog altijd de meest flexibele vorm van geld lenen. Met een doorlopend krediet heb je altijd geld achter de hand. Je mag met deze vorm van krediet altijd boetevrij aflossen wanneer je wilt en zoveel je wilt.
Daarnaast kan je ook weer opnames doen uit je lening. Hierdoor heb  je dus altijd extra geld achter de hand voor onvoorziene uitgaven.

Top 3 Voordeligste doorlopend krediet aanbieders.

Persoonlijke lening met laagste rente
Rente vanaf 4,5%
Boetevrij inlossen
vanaf € 7.500,00
Maximaal € 80.000,00
Lening aanvragen
Rente vanaf 4,9%
Boetevrij inlossen
vanaf € 10.000,00
Maximaal € 250.000,00
Lening aanvragen
Rente vanaf 8,7%
Boetevrij inlossen
vanaf € 5.000,00
Maximaal € 250.000,00
Lening aanvragen

Kenmerken van een Doorlopend Krediet

Ben je op zoek naar de meest flexibele vorm van geld lenen en wil je altijd geld achter de hand hebben? Dan is het doorlopend krediet waarschijnlijk een goede oplossing voor jou. Met dit krediet zorg je dat je, ook bij onvoorziene uitgaven, altijd geld achter de hand kan houden. Gaat de wasmachine opeens stuk? Geen probleem. Een opname uit je krediet is snel gedaan en binnen enkele uren staat er weer voldoende geld op je rekening om de wasmachine toch gewoon aan te kunnen schaffen. Dat is direct hét grote voordeel van het krediet.

Vervroegd inlossen van een doorlopend krediet

Heb je gekozen voor deze vorm van geld lenen? Zoals aangegeven heb je dan gekozen voor de meest flexibele vorm van krediet. Je mag altijd het krediet geheel of gedeeltelijk boetevrij inlossen. Als je het krediet volledig hebt ingelost krijg je de keuze om de lening ‘open’ te houden, of te sluiten. Als je de lening sluit kan je geen opnames meer doen. Wil je de lening behouden om toch nog een keer geld op te kunnen nemen? Ook dat is geen probleem. Bij de eerste opname zul je wel opnieuw je inkomen aan moeten tonen. De bank heeft namelijk de zorgplicht om ervoor te zorgen dat de lening verantwoord is verstrekt.

Minder populair dan de persoonlijke lening

In de jaren ’90 tot 2008 is het doorlopend krediet verreweg het meest populair geweest. Er werden destijds nog kredieten gesloten waarbij je alleen maar rente over het uitstaande saldo moest betalen. Zogenoemde aflossingsvrije leningen. Dit waren leningen met een ontzettend lage maandlast. Het nadeel hiervan? Een laag maandtermijn zorgt ervoor dat je ook niet veel aan het terugbetalen bent. Je kon dus echt jaren vastzitten aan één en dezelfde lening, zonder ooit af te lossen. Deze kredietvorm is niet meer mogelijk. Het is nu alleen nog maar mogelijk om een doorlopend krediet met aflossing af te sluiten. Door deze wijziging is de populariteit van het doorlopend krediet snel afgenomen. Daarnaast is het verschil in de rente de afgelopen jaren omgeslagen. Tegenwoordig is de rente van een persoonlijke lening lager dan bij een doorlopend krediet. Er zijn op dit moment zelfs veel maatschapppijen die geen doorlopende kredieten meer aanbieden.

Alleen maar voordelen?

Natuurlijk niet, het belangrijkste nadeel is dat geld lenen altijd geld lost. Kan je het op een andere manier oplossen waardoor je geen rente moet betalen? Bijvoorbeeld door nog even te sparen of iets dergelijks? Dan is het natuurlijk aan te raden om daar voor te kiezen.
Daarnaast is er nog het nadeel van de flexibele lening. Bij een persoonlijke lening staat de rente vast. Bij een doorlopend krediet is dit anders. Als je een krediet afsluit heb je een contract met een variabale rente. De rente kan dus dalen, maar ook stijgen. Dit wordt (uiteraard) als een groot nadeel ervaren.