Wat is een seniorenkrediet?

Een seniorenkrediet is weer helemaal terug van weggeweest. Je kunt een lening afsluiten tot en met je 74ste levensjaar. De lening moet dan voor je 81ste levensjaar weer helemaal zijn terugbetaald.

“Fantastisch dat een seniorenkrediet bestaat. We gaan heerlijk zo nu en dan onderweg met onze nieuwe camper.”

De heer den UijlEen nieuwe camper

Definitie van de seniorenkrediet

De naam seniorenkrediet is al oud. Zo oud zelfs dat een seniorenkrediet al ingaat vanaf het 60ste levensjaar. Rond deze leeftijd zijn er overigens nog voldoende mogelijkheden om een lening af te sluiten. Dit wordt pas lastiger vanaf uw 68ste levensjaar. Dan zijn er al een fors aantal banken die geen financiering meer kunnen of willen verstrekken. Geld lenen van het 68ste levensjaar is dus al lastiger, maar nog zeker mogelijk.

Wijzigingen in de seniorenkrediet

Tot 2019 was het nog lastig om een lening af te sluiten tot uw 70ste levensjaar. Daar is gelukkig de laatste tijd veel in veranderd. De levensverwachting is natuurlijk fors toegenomen. Naast het langere leven, leven we ook allemaal een stuk vitaler. Gelukkig zijn de banken daarin meegegaan en sinds 2021 is het mogelijk om een lening af te sluiten tot en met uw 74ste levensjaar. Deze lening moet dan voor uw 81ste levensjaar weer volledig zijn terugbetaald. Dit omdat de maximale leeftijd van deze Latere Leeftijd Lening niet langer is dan 5 jaar.

Waarvoor geschikt?

Een seniorenkrediet wordt veel gebruikt voor het al geheel of gedeeltelijk financieren van producten, zoals een auto, camper en dergelijke. Ook wordt de lening wel eens gebruikt om tijdelijke tekorten aan te vullen. Veel mensen die een seniorenkrediet aanvragen zijn in het bezit van een koopwoning. Het verhogen van de hypotheek is, zeker bij kleine uitgaven of uitgaven voor een product met een korte economische levensduur, niet verstandig. De kosten zijn voor het oversluiten of wijzigen van de hypotheek zijn veelal aanzienlijk hoger dan de rente die op de lening terugbetaald wordt.
Daarnaast is het een prettig product omdat je van de eerste tot de laatste dag weet waar je aan toe bent. Een vaste rente, een vaste looptijd en daarmee alle zekerheid.